Njursten

Det börjar bli mycket nu! 9:de januari 2020 gjorde det fruktansvärt ont på min högra sida, var det en ny tarmtumör kanske blindtarm eller njurinflammation?

Efter cirka tre dagar i värkens toppar och dalar var jag tvungen att gå till akuten! Där blev jag i cirka 8 timmar, med tanke på alla moment som skulle gås igenom. undersökning, blodprov, provsvar, skiktröntgen, röntgensvar, inväntan på att bedövningssprutan skulle verka och apotekbesök. Upplevde inte väntan så svår, dessutom kom en god vän och höll mig sällskap några timmar. Efter alla prover och röntgensvar hittades en njursten på drygt sex millimeter. Allt över fem millimeter måste njurstensprängas!

Läkaren skrev ut storpiller (Alvedon som tas analt) för dom svårt värkande anfallen. Jag fick också order om att ta mig till akuten om det uppstod feber, anfallet inte avtar trots två storpiller med en tids mellanrum inte hjälper eller att man inte kan urinera!

Röntgenbild på min njursten.

Den femtonde januari var det dags för röntgen och njurstenssprängning. Det måste alltid göras en skiktröntgen innan sprängningen för att lokalisera stenens nuvarande läge. Det är starka ljudvågor som spränger sönder stenarna i mindre bitar som då ska komma ut vid urinering.

Innan behandlingen fick jag ett storpiller, två alvedon plus smärtstillande i form av dropp. Det tog fyrtiofem minuter och det var den värsta smärtan jag upplevt trotts all bedövning! Den första kvarten hade jag en uthärdlig smärta, men resterande trettio minuterna var precis på gränsen till outhärdlig! Dessutom blev det ett sår eller brännmärke på ryggen fast ljudstötarna var riktad från framsidan.

Det röda såret på min rygg år från ljudstötarna.

Efter behandlingen var ingen lek heller! Nu ska ju alla ”smulor” ut, mina redan irriterade njurledningar och urinrör som gjorde ont blev än värre irriterade. Tänk er själv att dom vassa smulorna gjorde väldigt ont vid toalettbesöken! Jag sprang på toaletten var tjugonde minut med fruktansvärda smärtor tidvis. Jag fick med mig en sil som skulle samla in gruset för analys. Man får räkna med cirka två veckor med varierande smärta efter behandlingen och vara beredd att ta sig till akuten om man får feber eller jättesvårt att urinera.