Cancer nr2

Dags för nya sjukdomar, eller!?

Allt började med att jag blev väldigt hes i början av juni som föranledde till en bestående heshet som nu också har gått så långt att jag fått problem att svälja. Jag trodde först att det berodde på att flygplatsen hade installerat ett nytt fläktsystem som gjorde inne-luften torr, inbillade mig också att mina blodtrycksmediciner påverkade min röst.

September 2017 gjorde jag en egen remiss(vårdbegäran) på denna web-sida. Eftersom jag visste att USÖ:s avdelning  öron, näsa, hals har mig i sina akter från min förra operation för fem år sedan. Därför kände jag för att göra ”remissen” själv och hoppa över den tidskrävande vårdcentrals-rundan.

28 november 2017 sövdes jag ner för att undersöka den nyupptäckta utväxten i min hals som trycker på stämbanden och gör det svårt att svälja mat, till råga på allt låter jag som ett ”gurgelverk” mellan snarkningarna på nätterna! Veckan före hade jag skiktröntgat halsen som inte visade någon cancer i polypen.

Uppvakningen gick bra, inget illamående förutom att jag sprang på toaletten plus näsblod av den tjocka slangen som fördes genom näsgången ner i halsen vid operationen.

Tyvärr kunde inte polypen tas bort, endast öppnas och tömmas på vävnad för att den ska bli mindre och inte trycka på stämbanden och inte heller irritera svälj-funktionen. Jag har fått en ny tid  om två veckor för att se om resultatet är bra efter operationen och få besked från analysen av den fula polypen. Mest troligt blir det nog en ny operation för att ta bort allt!

Dagarna efter ingreppet har inte varit fria från problem. Hostig, slemmig, ont och svårt med att svälja maten. Mitt allmäntillstånd är darrigt och svagt med fortsatt problem med rösten. Efter cirka en vecka släppte den värsta olustkänslan, men röst och svälj-problemen var oförändrade.

Den artonde december var jag på återbesök. Läkaren berättade att den preliminära testen av polypen inte visade någon form av cancer, men vill invänta det fullständiga  resultatet innan vidare beslut om operation tas. Tyvärr blev inte den första operationen tillräcklig, så en till måste göras.Polypen upplevs lika stor som innan!

En bild på bölden/polypen som visade sig innehålla cancer!

När svaret kom efter den extra djupanalysen av bölden/polypen visade sig att den trots allt innehåller cancer! Den mycket ovanliga cancerformen heter liposarkom som bildas i fettvävnaden och är svår att hitta. Den syns inte på datortomografi, blodmarkörer eller grundanalys. Det är bara trettio fall i hela världen som har haft denna cancerform i hals och matstrupe! Den opererande läkaren kallade min halscancer för en raritet, kanske inte min känsla av min sjukdom…

Efter svar på djupanalysen sattes en cancerutredning igång på mig. Den startade med läkarbesök, magnetröntgen på halsen, datortomografi på min bröstkorg, Käkkirurgi, sövning för att titta extra på bölden och avslutades med möte med alla läkare i sin profession. Utredningen som tog en vecka avslutades med ett personligt samtal med min läkare, där vi bestämde en behandlingsplan för denna ovanliga cancer. Här kan man läsa mer om operationsmetoderna