Valet…..

Mötet med opererande läkare 22 januari

Operationsrobot.

Den 25 januari sker operationen! Efter mötet med läkarna bestämdes operationstekniken för att ta bort cancern i matstrupen. Det blir robottekniken som valdes, men visst kan det bli operation från utsidan med att öppna en passage på halsen om ”roboten” inte får bort tillräckligt av cancern!

Det erbjöds ett mer omfattande operation där man tar bort del av struphuvud och struplocket. Operationen skulle göras utifrån. Men man kunde inte heller där vara säker på att få bort all cancer till 100%, men konvalescens-tiden blir betydligt längre och mycket svårt att lära sig svälja igen! Trots att en sådan operation skulle lyckats helt och hållet, så är det ett visst läckage ner i luftvägarna som ger hosta vid framförallt dryck!

Det värsta är läkningen efter operationen oavsett hur bra eller dåligt den lyckas, jag kommer att bli kvar på sjukhuset i ca. två veckor. Det kommer nog att bli sondmatning plus en infart i i luftstrupen första tiden.

Mest troligt kommer inte all cancer att kunna tas bort på grund av dennes placering, men vi kom överens om att om/när den börjar växa igen, så finns det en metod som heter fotokemi.  Jag citerar från Universitetssjukhusets egen hemsida:
– Fotokemi

Ett läkemedel insprutas i en ven i armbågsvecket. Ibland kan man känna en snabbt övergående sveda i armbågsvecket efter injektionen. Man väntar sedan 2-6 dagar. Under denna tid försvinner en stor del av läkemedlet från kroppens normala vävnader medan tumören kvarhåller läkemedlet. Efter vänteperioden belyses tumören med ett speciellt laserljus som aktiverar läkemedlet i tumören så att ljusenergi överföres till i kroppen vanligt förekommande syre (triplett form), så att syre i tumören kortvarigt överföres till singlet syre som är mycket giftigt och som dödar cancercellerna. 

Behandlingen skonar ”skelettet” i de mjuka vävnaderna (kollagena fibriller) vilket ger en läkning med minimal ärrbildning. Metoden kan avvändas för att behandla små tumörer när vanlig strålbehandling misslyckats, för unga patienter när man vill undvika vanlig strålbehandling och för tumörer som inte är särskilt känsliga för vanlig strålbehandling. Den enda bieffekten är att man blir överkänslig för ljus, och särskilt solljus under 3-6 veckor beroende på läkemedel. Man får låna en ljusmätare för att själv kunna öka sin exponering för ljus enligt en enkel tabell.

2 svar på ”Valet…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.