Tarmcancer

TarmpolypFrån polyp till cancer.

Denna fuling var ca 3 cm i diameter i tjocktarmen. Under koloskopiundersökningen kallades en kirurg in för att titta och eventuellt ta bort polypen med instrumentet (instrumentet innehåller förutom kamera små operationsverktyg).

Man tog beslutet om att försöka operera bort den med koloskopiverktyget. Det hade varit absolut den lindrigasre och lättläktaste formen för mig som patient. Operationsförsöket byggde på att lyfta upp polypen, så den släppte från tarmväggen med vätska (någon sorts saltlösning) och sedan bränna/klippa bort den. Tyvärr ville inte polypen släppa från tarmväggen, så nästa steg var att kapa tjocktarmen ca 20 cm kring polypen.

Första beskedet efter att prover tagits från polypen var cellförändringar men ingen cancer på den ytliga dela av polypen. Men efter operationen där dom kapade tjocktarmen och skickats  på djupare analys, visades innehålla en aggressiv cancer.

Mätskalan på hur vida en cancers aggressivitet är går från 0 – 4. Min cancer var en 3:a. Men som sagt, nu är den helt borta, så min cytostatikabehandling ska förbättra mina odds på ca 10%. Att metastaser har bildats och att cancern kan komma tillbaka är mellan 15 – 25% utan behandling.

Här kan du läsa mer på webbdoktorn en hemsida som tar upp bl.a. cancer i tjocktarmen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.